Daar staat ie dan voor uw neus op uw feest, tuinfeest, barbeque, receptie of evenement: Karel, de smoezelige kok. Hij staat bij het buffet of loopt met hapjes rond. Restjes mag hij graag gebruiken. Hij is een eendags-kok: langer dan eén dag willen ze hem nooit hebben. Voor mensen met een sterke maag.

Maar Karel probeert er altijd wel iets van te maken. Zijn neusharen pas nog bijgeknipt en zijn haren gewassen, of geprobeerd te wassen. Komt altijd informeren of het gesmaakt heeft. Dat noemt hij nazorg. “Heeft u een sterke maag? Hier zult u nog lang plezier van hebben”. Geen kok uit het boekje. Een kookboek heeft hij nog nooit gezien.

Hij komt ook graag een praatje met u maken. Vertelt dan over het vak. Dat hij solliciteerde op de baan “vieze kok gezocht” en dat hij gekozen werd. Dat is ‘m toch maar mooi gelukt! Dat hij waarschijnlijk nooit een ster zal krijgen, behalve dan in zijn voorruit. Op de vraag of het vers is, antwoordt hij: “Toen ik het kocht wel”. 

Sjiek diner, buffet, barbeque, à la carte, snacks, voor een kleine groep of voor honderden mensen: Karel heeft het allemaal meegemaakt. Maar nooit langer dan één dag per evenement. Daar heeft hij mee leren leven. 

Karel is de kwaadste kok niet. Wel de slechtste. Maar je kunt wel met hem lachen. Sommigen noemen hem “rare kok” of “grappige kok”. Hij is graag onder de mensen en zo min mogelijk in de keuken. Karel is er eigenlijk ook wel een beetje trots op: de enige kok in Nederland die nog nooit is teruggevraagd. En dat kunnen maar weinigen zeggen. En dankzij het grote personeelstekort heeft hij altijd werk. Voor één dag.

Enkele van zijn broers: foute ober, bouwvakker Bouwe, fotograaf Eugène en dokter Quak.